Pamokos dalyviaiŠių metų vasarį Kretingos Jurgio Pabrėžos universitetinės gimnazijos ketvirtokams gimnazistams buvo vedamos dvi atviros netradicinės integruotos lietuvių kalbos, istorijos ir anglų kalbos pamokos apie žydų kultūrą. Mokantis temą apie žydų literatūrą, buvo pastebėta, kad mokiniai mažai ką žino apie tai, taigi pasitarta ir nuspręsta praplėsti akiratį, sužinoti įvairių faktų iš žydų tautos religijos, istorijos bei gyvenimo ir apibūdinti žydų tautos savitumą. Į pamoką pakviestas svečias – Izraelio pilietis Izaakas Kutzi, jau kurį laiką gyvenantis Lietuvoje, bet tebekalbantis tik angliškai. Pamokai buvo iš anksto pasiruošta: mokiniams skirtos užduotys, aptarta pamokos eiga ir vedėjų vaidmuo, parengtas testas žinioms įvertinti, o I.Kutzi netgi žydų tradicinių valgių prigamino. Dar pamokoje dalyvavo gimnazijos ir rajono mokytojai, Kretingos žydų bendruomenės nariai, studentai iš KU.

             Pamokos pradžioje buvo rodomi įspūdingi video vaizdai iš žydų gyvenimo. 4e klasės mokinė Lina Liebutė pristatė apklausos ,,Kiek lietuviai žino apie žydų kultūrą“ (joje dalyvavo apie 200 mokinių) rezultatus ir išaiškėjo, kad žinios yra menkos. Tad gilinti žinias pradėjome nuo istorijos. Istorijos mokytoja Dalia Zibalienė vaizdžiai ir įdomiai pasakojo apie žydų religiją, pateikė įdomių faktų iš šios tautos istorijos ir pristatė dabartinę politinę situaciją, netgi akcentavo žydų bendruomenės veiklą Kretingoje. Mokytojos pasakojimas prikaustė mokinių dėmesį.

        4e klasės mokinė Jovita Kniežaitė, kurią konsultavo mokytoja Audronė Dūdienė, pristatė žydų kilmės rašytojus ir analizavo I.Mero romaną ,,Lygiosios trunka akimirką“.

           4e klasės gimnazistės Justė Stonkutė ir Deimantė Japertaitė, paruoštos mokytojos Janinos Šidlauskienės, įdomiai pasakojo apie žydų charakterį, iliustravo žydų tautos tipiškus bruožus anekdotais. Justė dar atskleidė ir savitas žydų tradicijas bei papročius.

           Kalbėti svečią I.Kutzi pakvietė gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Asta Motužienė, kuri skyrė mokiniams užduotį klausytis, suprasti pasakojimą anglų kalba ir atsakinėti į testo klausimus.

Gimnazistai ragauja žydiškus valgius

Izraelio pilietis pasisveikino tardamas ,,šalom“. Šis žodis hebrajų kalboje reiškia ,,su taika“. Jis ne tik pasakojo apie žydų religinius papročius, bet ir demonstravo žydišką kepurėlę – jarmulką, arba kipą, apeiginį apsiaustą – talit, paaiškino jų paskirtį. Buvo netgi pakviesti mokiniai ( Gabrielė Kalniškytė, Emilija Korsakaitė ir Mantas Stuokus) sugiedoti žydų giesmę SHEMA, ISRAEL, ADONAI ELO‘HENO žydiškai ir lietuviškai bei atlikti smagią žydišką dainą HEVENU SHALOM ALECHEM. Visus maloniai nuteikė paties svečio charizma – jis vaikščiodamas po klasę pats dainavo, dirigavo visai auditorijai, jausdamas vieningumą, ryšį su klausytojais. Kaip vieningumo simbolį I.Kutzi kvietė dalintis tikra, iš Izraelio atsivežta žydų duona – macais. Dalinimosi metu nuskambėjo 4e klasės mokinės Gabrielės Ūbaitės skaitomi prasmingi Just. Marcinkevičiaus žodžiai:

Dalykimės stebuklu su visais
Ir niekad jo vienam neatiduokim.

Izaakas Kutzi pakvietė susirinkusiuosius pasivaišinti tradiciniais žydų valgiais, o jie iš tikrųjų buvo kitokie – ir išvaizda, ir skoniu, ir pagaminimo būdu. Mokiniai klausėsi pasakojimo apie žydų tautos istoriją, ypač skaudų jos puslapį – holokaustą, taip pat apie šventes, tradicijas, papročius iš pirmų lūpų.

Gimnazistai suprato svečio pasakojimą, atsakė į 30 testo klausimų. Pamokos pabaigoje mokiniai galėjo pasigrožėti Izraelio vaizdais ir pamąstyti, ar mes tokie jau skirtingi, ar tik kiekviena tauta savita, o žydai, taip pat kaip ir lietuviai, protingi, iškalbingi, paprasti, nuoširdūs, atviri, vaišingi…

Pamoka buvo įdomi mokiniams ir stebėtojams. Pamokos tikslas pasiektas (testo rezultatai tai rodo). Ilgam įstrigs pažintis su ypač charizmatiška asmenybe Izaaku Kutzi.

Audronė Dūdienė ir Janina Šidlauskienė, Krtingos Jurgio Pabrėžos universitetinės gimnazijos lietuvių kalbos mokytojos metodininkės

Parašykite komentarą